Üzüm
Güclü sümük quruluşu üçün vacib olan mis, dəmir və manqan kimi mineralları ehtiva edən üzüm, müntəzəm olaraq istehlak edildikdə osteoporoz kimi yaşa bağlı sümük rezorbsiyasının başlamasının qarşısını alır. Sinir sistemini gücləndirən, beyin strukturlarını qoruyan və sızanaqların müalicəsində təsirli olan üzümün bir porsiyası 15 ədədə bərabərdir. Şəkər tərkibi yüksək olan bir meyvə olduğundan, bu rəqəmin aşılması qaraciyərin yağlanmasına səbəb ola bilər.
Albalı
Elmi araşdırmalar göstərir ki, hər gün yatmazdan 10 dəqiqə əvvəl istehlak edilən 1 porsiya (15-20 ədəd) albalı yuxuya getməyi asanlaşdırır və yuxu keyfiyyətini artırır. Tərkibindəki şəkər nisbətən az olduğu üçün diabet xəstələrinin rahatlıqla istehlak edə biləcəyi bir meyvə olan albalı da gut xəstəliyinin sağalma prosesini dəstəkləyir. Lakin qan durulaşdırıcı təsiri olduğu üçün ürək və təzyiq xəstələri ehtiyatla istehlak etməlidirlər.

Qarpız
Həm ləzzəti, həm də sərinləşdirici təsiri ilə yay aylarında vazkeçilməz olan qarpız tam bir sağlamlıq anbarıdır. Ürəkdən xərçəngə qədər bir çox xəstəliyə xeyirli olan qarpız şəkəri yüksək olan bir meyvədir. 1 porsiyaya bərabər olan 2 dilim (80 qram) qarpız istehlak edilərkən insulin müqaviməti, hipoqlikemiya və diabet xəstələrinin nəzarətli şəkildə istehlak etməsi lazımdır. Çünki 1 porsiya 180 kaloridir və 20 q şəkər, 270 mq kalium, 17 q vitamin A, 21 q vitamin C, 4 q dəmir və 1 q lif ehtiva edir. Qarpızla birlikdə zülal qaynağı olan pendir istehlakı qan şəkərinin səviyyəsini daha normal saxlamağa kömək edir.
Ərik
Yüksək dəmir tərkibli ərik, müalicəsini asanlaşdırmaqla yanaşı, qan azlığının və qan azlığının səbəb olduğu bir çox xəstəliyin qarşısını alır. Qan əmələ gəlməsini dəstəkləyən, qan axını və enerjini artıran ərik həm də qanda yığılan zərərli tullantıların bədəndən çıxarılmasına kömək edir. Gündə 3-4 təzə və ya quru ərik 1 porsiyaya bərabərdir. Yüksək lif tərkibli bir meyvə olduğu üçün qəbizlik problemi olanlar üçün çox faydalı olduğu halda, həddindən artıq istehlak ishal problemini artıra bilər.
Tut
Zəngin tərkibi ilə xərçəngin qarşısının alınmasından dəri baxımına qədər bir çox faydası olan tutun 1 porsiyonu 1 çay stəkanına bərabərdir. Lakin dad nəzərə alınmasa və həddindən artıq istehlak edilərsə, bu dəfə immuniteti gücləndirmək əvəzinə, əksinə, immuniteti aşağı salır, qarın ağrısı və ürək bulanmasına səbəb ola bilər, ümumi sağlamlıq vəziyyətini poza bilər. Bu arada pestisid qalıqlarına görə tutu yaxşıca yuyub istehlak etmək lazımdır.

Əncir
Xolesterin salıcı təsiri olan əncir çox yüksək lif tərkibi ilə bağırsaq sağlamlığı üçün son dərəcə əhəmiyyətli bir meyvədir. Xüsusilə həll olunan bir lif olan pektin tərkibi sayəsində sağlam bağırsaq hərəkətlərini stimullaşdırır. Araşdırmalar göstərir ki, əncir istehlakı kolon xərçənginin qarşısını alır. 2 təzə əncir 1 porsiyaya uyğun gəlsə də, insulin müqaviməti olanlar ehtiyatla istehlak etməlidirlər. Qan şəkərini balanslaşdırmaq üçün əncir istehlak edərkən 1 stəkan süd seçə bilərsiniz.
Qovun
Tərkibindəki zəngin kalium və su ilə sağlamlıq anbarı olan qovun orqanizmdən zəhərli maddələrin atılmasını asanlaşdırır, infarkt riskini azaldır və pis xolesterinin aşağı düşməsinə kömək edir. Tərkibində yüksək kalium olduğundan böyrək xəstələri və hiperkalemiyası olanlar həkimə müraciət etməlidirlər. Gündə 2 dilim qovun 1 porsiya meyvəyə bərabərdir.
Gavalı
Aşağı glisemik indeksə malik olan gavalı qan şəkərini tarazlaşdırır və arıqlamağı asanlaşdırır. Şəkəri az olan bir meyvə olduğundan diabet xəstələri onu rahatlıqla yeyə bilərlər. Stressə qarşı mineral kimi tanınan maqnezium da gavalıda böyük miqdarda olur. 10 kiçik gavalı 1 porsiya meyvəyə bərabər olduğu halda, gavalı duzla birlikdə istehlak etmək orqanizmdə ödem əmələ gətirə bilər. Xüsusilə təzyiq xəstələri duz tökmədən yeməlidirlər.
Şaftalı
Şaftalı tərkibindəki lif sayəsində həzmi asanlaşdırsa və qəbizliyi azaltsa da, hamilə qadınlar və ana bətnində olan körpələr üçün çoxlu faydalar təmin edir. Gündə 1 orta şaftalıya üstünlük verilə bilər. Tüklü quruluşu boğazı qıcıqlandıra bildiyi üçün dərini soyaraq istehlak edə bilərsiniz.

